Om de levenscyclus van de rosse metselbij toe te lichten is het goed om te weten dat deze solitair leeft en geen kolonies vormt. Als de mannetjes in het voorjaar tevoorschijn komen, verzamelen ze zich rond de reeds gebruikte nestplaatsen om de vrouwtjes op te wachten. De vrouwtjes paren vervolgens met een mannetje en zetten de eitjes af in de nestholtes van ons bijenhotel.
De rosse metselbij legt ca. 10 broedcellen per holte. De eitjes worden afgezet in de broedcellen, ieder ei krijgt een voedselvoorraadje voor de uitgekomen larve. Nadat een ei is afgezet schermt het vrouwtje het af door een muurtje te ‘metselen’ van modder (leem), waarna het volgende ei wordt afgezet. Het maken van een enkel tussenschot duurt ongeveer een dag.
Het eitje is ongeveer twee millimeter lang en komt na twee dagen uit. De larve doet zich tegoed aan het voedsel in de nestkamer. Na ongeveer vijf weken is de larve volledig ontwikkeld en spint een cocon waarna de verpopping plaats vindt. In de cocon verandert de wormachtige larve in een volwassen bij met pootjes en vleugels. De jonge bijen vliegen pas het volgende jaar uit nadat ze zich uit hun schuilplaats hebben geknaagd. De levenscyclus van de rosse metselbij eindigt na drie à vier weken.